مجله آپ پلاس

آشنایی باعملکرد گیربکسCVT درخودروهای چینی

آشنایی با عملکرد گیربکس CVT درخودروهای چینی
Rate this post

آشنایی باعملکرد گیربکسCVT درخودروهای چینی

آشنایی با عملکرد گیربکس CVT درخودروهای چینی اجزای گیربکس CVT

 

 

تاریخچه گیربکس CVT

 

با توجه به افزایش جمعیت و به تبع آن ترافیک کلانشهرها ،گیربکس های اتوماتیک تبدیل به عضو جدایی ناپذیر خودروها گردیدند و خودروهای اتوماتیک بیش از پیش در بین خودروسازان و مشتریان محبوب شدند از ابتدای ابداع گیربکس های تک سرعته مکانیکی تا به امروز که شرکت های خودروسازی مطرح گیربکس های چند سرعته با انواع تکنولوژی را به بازارها معرفی کرده اند کمپانی ها همواره سعی بر آن داشته اند تا خودروهای جدید را به گونه ای طراحی کنند که علاوه بر نرمی وسرعت عمل بالا ، از مصرف سوخت اقتصادی هم بهره ببرد.گیربکس CVTکه مخفف عبارت Continuously Variable Transmissionمی باشد به معنای گیربکس با قابلیت ضریب متغیر پیوسته می باشد برای اولین بار در سال 1989 توسط شرکت سوبارو معرفی شد وتا به امروز حجم وسیعی از خودروهای روز دنیا به این گیربکس مجهز می باشند.البته ممکن است نام تجای این گیربکس در برخی شرکت های خودروسازی چیزی به جز CVTنامگذاری شده باشد اما عملکرد همه ی آن ها یکسان است بطور مثال شرکت ژاپنی نیسان از واژه Xtronic به جای CVTدر محصولاتش استفاده می کند.

 

گیربکس CVTدر ایران

آشنایی با عملکرد گیربکس CVT درخودروهای چینی

شاید بتوان گفت نیسان پای این گیربکس را با واردات مورانو در سال 2008 به بازار کشورمان باز کرد و پس از آن تیانا نیز با همین گیربکس به بازار معرفی شد.در اوخر دهه 80 و اوایل دهه 90 با افزایش مونتاژ خودروهای چینی در کشور و طیف گسترده محصولات شرکت های چینی خودورهایی مانند لیفان X50 X60 لیفان MVM550- نیز با این گیربکس به بازار کشورمان معرفی شدند که در ابتدا به دلیل کاستی های این گیربکس در بخش عملکرد و ضعف تامین قطعات و از طرف دیگر نبود تعمیرکار متخصص برای این خودرو استقبال از این خودروها به ضعیف بود.اما رفته رفته با شناخت بازار از مزایای این گیربکس و برگزاری دوره های تخصصی و تربیت متخصصین تعمیر این نوع گیربکس اقبال عمومی از خودروهای چینی با گیربکس CVTرفته رفته رو به افزایش رفت به طوری که در حال حاضر بخش عمده ی محصولات مونتاژکاران چینی به خودورهای مجهز به CVT اختصاص دارد بطور مثال خودروهای،x55pro،x22pro mvm x33 ، mvm550 ، آیزو5 ، لیفان x50 و x60، جک j4 وبسیاری دیگر از خودروهای از این گیربکس بهره می برند.

 

اجزای تشکیل دهنده گیربکس CVT

آشنایی باعملکرد گیربکسCVT درخودروهای چینی

گیربکس CVT بر خلاف دیگر گیربکس ها از چرخ دند های متنوع و مجزا برای درگیر شدن هر دنده استفاده نمی کند و اساس کار آن بر چرخش دو پولی یا قرقره دوکی شکل است که توسط تسمه ای فلزی به یکدیگر متصل هستند.البته اجزای دیگری نیز در این گیربکس وجود دارد که به طور مختصر به معرفی آن می پردازیم.

پولی(قرقره) : دو پولی به نام های پولی ورودی که روی شفت ورودی سوار شده و به پیشرانه متصل است و پولی خروجی که به شفت خروجی وصل است به یکدیگر توسط یک تسمه متصل شده اندکه خود شامل قسمت های داخلی سیلندر، رینگی از جنس کربن و پیستون می باشد.

تسمه : این تسمه که وظیفه چرخاندن و ارتباط بین پولی ها را به عهده دارد که از جنس فولادی یا پلاستیکی بوده و می توان گفت حساس ترین و آسیب پذرترین بخش این سیستم است و تنظیم نبودن و یا نگهداری غیراصولی از آن می تواند باعث خرابی سایر اجزا از جمله پولی ها شود.

ساعت گیربکس: قطعه valve body که در اصطلاح فارسی به آن ساعت گیربکس می گویند خود از دو بخش اصلی شیرهای برقی و اسپول (همان مسیر جریان روغن در ساعت گیربکس) تشکیل می شود و وظیفه تعیین میزان و مسیر روغن درگیربکس را برعهده دارد.خراب شدن هریکی از اجزای ساعت گیربکس می تواند باعث اختلال در عملکرد گیربکس و تعویض نامنظم و با تاخیردنده ها گردد.

پمپ روغن: این بخش از سیستم که به نام oil pump نیز نامیده می شود وظیفه پمپاژ و رساندن روغن به قسمت های داخلی گیربکس را بر عهده دارد.

شفت ها: شفت یا محور عضو جدایی ناپذیر هرگونه سیستم انتقال قدرت است در این سیستم نیز همانند سایر گیربکس ها شفت ورودی و خروجی وجود دارد که پولی ها روی آن سوار هستند. شفت ورودی که به فلایویل و پیشرانه متصل است نیرو و گشتاور موتور را به مجموعه گیربکس وارد می کند و پس از تغییر ضریب گشتاور ودورموتور توسط گیربکس شفت خروجی نیرو وگشتاور خروجی را از گیربکس به سمت دیفرانسیل وچرخ ها هدایت می کند.

همچنین صفحات دنده عقب(reverse)،صفحات جلو(forward) ،سلیندر، پیستون ،ساچمه ها،کریر، پمپ روغن و ..نیز اجزای دیگر این سیستم هستند که روی شفت ها سوار اند.

روغن گیربکس: علاوه بر تمام قسمت های فیزیکی و اصلی گیربکس که به آن ها اشاره شد روغن گیربکس هم نقش مهم و حیاتی در روانکاری و خنک کاری اجزای داخلی گیربکس برعهده دارد و باعث کاهش اصطکاک بین قطعات داخلی و خوردگی قطعات می گردد. بهترین زمان تعویض روغن گیربکس 50-60 هزار کیلومتر است که می بایست سرویس تعویض روغن در تعمیرگاه های تخصصی و توسط متخصصین امر صورت پذیرد.

تعمیرگاه تخصصی خودروهای چینی آپ پلاس ارائه دهنده انواع خدمات خودروهای چینی می باشد.

 

گیربکس CVT چیست؟

آشنایی با عملکرد گیربکس CVT درخودروهای چینی

در گیربکس های اتوماتیک AT وDTC(دو کلاچه) مجموعه ای از چرخ دنده ها با درگیر شدن با یکدیگر باعث به وجود آمدن دور وگشتاور متفاوت و درنتیجه درگیرشدن دنده ای مختلف در خودروها می شوند اما در یک گیربکس CVT یا گیربکس متغیر پیوسته داستان کمی متفاوت است و خبری از این چرخ دنده ها نیست و بطور دائم وبی وقفه ضرایب متغییر دنده با چرخش قرقره ها توسط تمسه رابط بوجود می آید این در حالی است که در انواع دیگر گیربکس ها تعداد ثابتی از ضرایب دنده ایجاد میشود.

نسل اول گیربکس های CVT که در محصولاتی مانند جیلی امگرند، لیفان X50، آریزو 5نسل اول، MVM X33 نسل اول بکار رفته است به به نام گیربکس های تک سرعته شهرت دارند که علاوه بر نقص های فنی که داشت هیجان رانندگی نداشت و یک صدای مداوم و مستمر که برای راننده آزار دهنده بود اما در حال حاضر نسل جدیدی از این گیربکس ها برای افزایش حس هیجان و لذت رانندگی مانند گیربکس های اتوماتیک AT حس تعویض دنده را اما بطور مصنوعی ایجاد می کند و به آن اصطلاحا تعویض دنده مصنوعی یا مجازی می گویند.خودروهایی مانند آریزو 5 جدید توربو، MVM X22pro ، MVM X55proمجهز به این نسل از گیربکس های CVT هستند. این سیستم اگرچه نسبت به سایر مدل های گیربکس از عملکرد ساده تری برخوردار است اما در عین حال پر از پیچیدگی های فنی ریز و درشت است و نگهداری ورانندگی آن به منظور جلوگیری از خرابی های آن امری مهم و حیاتی است که مستلزم رعایت نکاتی است که در ادامه به آن می پردازیم.

 

نحوه عملکرد گیربکس CVT

آشنایی با عملکرد گیربکس CVT درخودروهای چینی

نحوه کلی عملکرد این گیربکس شامل حرکت دو قرقره یا پولی است که توسط یک تسمه به یکدیگر متصل هستند.با چرخش پولی اول که روی شفت ورودی قرار گرفته تسمه پولی دوم را می چرخاند و بسته به اینکه قطر پولی اول و دوم بنا به تغییر میزان فشار روغن زیاد یا کم بشود گشتاور در دورهای مختلف ایجاد می شود و باعث حرکت سریع تر و یا کندتر خودرو می شود.پولی محرک که روی شفت ورودی قرار دارد وقتی قطرش کم است و پولی باز می شود گشتاور بیشتری را منتقل می کند در این حالت شفت خروجی کمترین دور را دارد. این حالت که گشتاور بیشتری تولید می کند برای شروع به حرکت خودرو و یا حرکت در سربالایی ها و بالارفتن از مسیرهای شیب دارمناسب است.یک مثال ساده برای تشریح عملکرد این گیربکس می توان سیستم عملکرد شانژمان دوچرخه دنده ای را ذکر کرد. همانطور که همه ما از کودکی با دوچرخه آشنا هستیم زنجیر چرخ، دو چرخ دنده (یک بزرگ متصل به پدال و دیگری کوچکتر و مستقر روی چرخ عقب)کلی را به هم متصل می کند که چرخ دنده مستقر روی چرخ عقب دوچرخه تشکیل شده از مجموعه ی چرخ دنده های بزرگ تا کوچک که به ترتیب روی هم قرار گرفته اند و با تغییر چرخ دنده توسط راکب دوچرخه از طریق اهرم تعویض دنده که روی فرمان تعبیه شده است دور و گشتاور تغییر می کند که در اصطلاح به آن دنده سنگین و دنده سبک گفته می شود و باعث می شود راکب برای شتاب بیشار فشار بیشتری به پدال وارد کند و یا در سربالایی با قرار دادن روی حالت دنده سبک فشار کمتری متوجه راکب دوچرخه باشد.این همان ضریب متغیری است که درگیربکس cvt با آن سر وکار داریم. در خودرو نیز با تنظیم فشار روغن توسط شیربرقی(سلونوئید) درساعت گیربکس میزان فشار روغن در پولی زیاد می شود و پولی بسته می شود قطر پولی ورودی بیشتر می شود و قطر پولی خروجی کم میشود به همین خاطر دور افزایش می یابد و گشتاور کمتر می شود که دلیل افزایش سرعت خودرو است. در حالت عادی و حرکت رو به جلو این دو پولی در یک جهت (ساعتگرد) می چرخند. همچنین در این گیربکس مانند گیربکس های اتوماتیک AT از یک مجموعه چرخ دنده های سیاره ای و خورشیدی نیز بکار می رود با این تفاوت که برخلاف گیربکس AT مجموعه سیاره ای در این گیربکس فقط برای دنده عقب کاربرد دارد.

درحالت دنده عقب با استفاده از مجموعه صفحات کلاچ عقب چرخ دنده های سیاره ای ثابت شده و چرخش معکوس دنده خورشیدی باعث می شود پولی خروجی در جهت عکس پولی اول حرکت کند و خودرو به سمت عقب حرکت کند.

نکات اساسی در نگهداری ازگیربکسCVTپر واضح است که فناوری های جدید در بخش های مختلف خودرو از آپشن ها گرفته تا پیشرانه و گیربکس علی رغم پیشرفت قابل توجهی که داشته اند اما سهل انگاری در نگهداری از خودرو و یا عدم آگاهی از نحوه استفاده صحیح از آن ها می تواند مالک را در بلند مدت متحمل خسارات زیاد کند گیربکس CVT نیز از این قائده مستثنی نبوده و عملکرد و عمر قطعات طولانی مدت آن مستلزم رعایت نکاتی باشد که برای افزایش طول عمر گیربکس دانستن آن ها ضروریست.در ادامه به چندین مورد از این موارد به طور خلاصه اشاره خواهیم نمود:

1-پرهیز از شتابگیری و معکوس دادن های ناگهانی به خودرو: از آنجا که اساس کار این نوع گیربکس حرکت تسمه بین قرقره هاست و هر گونه حرکت هیجانی و شتابگیری ناگهانی می تواند عمر تسمه را کاهش دهد و چه بسا باعث پاره شده آن شود. لذا تغییر سرعت های ناگهانی و معکوس های هیجانی با آن توصیه نمی شود و بهتر است به دور از رانندگی هیجانی اصطلاحا به حالت سر گاز و با دور موتور پایین رانندگی کنید تا عمر تسمه افزایش یابد.

2-در سراشیبی ها و سربالایی ها برای حرکت در دنده عقب ترمز را فشار دهید تا گیربکس به خوبی درگیر شود و بدون حرکات هیجانی وشتاب گیری ناگهانی به سمت عقب حرکت کنید.

3-چک کردن کیفیت و سطح روغن گیربکس: روغن به عنوان این سیال درگیربکس وظیفه روانکاری وخنک کاری قطعات داخلی را به عهده دارد . هرگونه تغییر در رنگ و کیفیت آن و یا نشتی روغن می تواند خسارات زیادی را به مجموعه گیربکس وارد نماید .روغن گیربکس می بایست در کیلومتر حدود 50-60 هزار کیلومتر تعویض گردد اما از آنجا امکان چک کردن روغن گیربکس برخلاف روغن موتور توسط مالک امکان پذیر نیست چه بسا کارایی و کیفیت روغن تنزل پیدا کند و به مرور باعث خرابی قطعات داخلی گیربکسس گردد لذا به منظور جلوگیری از این اتفاق ضروریست سطح و کیفیت روغن گیربکس بصورت دوره ای توسط تعمیرکار متخصص بررسی شود تا در صورت لزوم روغن و احیانا سایر قطعات تعویض و یا سرویس گردد.

4-در خودروهای مجهز به گیربکس CVT چنانچه به هر دلیلی خودرو خاموش شد و یا نیاز به بکسل کردن پیدا کردید می بایستی حتما دو چرخ جلوی خودرو از سطح زمین جدا باشد تا از پاره شدن تسمه و خرابی دیگر قطعات جلوگیری شود . بهترین کار در این مواقع انتقال خودرو با یدک کش به اولین مرکز تعمیر اختصاصی گیربکس است تا از بروز خسارات ثانویه جلوگیری شود.

5-هنگامی که در ترافیک ها و یا پشت چراغ قرمز (کمتر از 2 دقیقه) توقف دارید خودرو را در دنده خلاص قرار ندهید و چنانچه مدت زمان طولانی تری در ترافیک قرار دارید می توانید خودرو را در حالت خلاص قرار دهید یا اتوهلد خودرو را فعال نمایید.

6-پرهیز از حرکت شتاب زده و شتاب گیری ناگهانی در حالت دنده عقب

رعایت نکردن هر کدام از این نکات آثار خرابی بر خودرو به جای خواهد گذاشت بطور مثال در خودروی لیفان x50بریدن شفت ورودی وخروجی ایراد شایع استو د ر خودروهای تیگو5، آریزو 5 و x33خرابی شفت ورودی، پاره شدن تسمه و خرابی پمپ روغن از ایرادات شایع می باشد.

آشنایی با عملکرد گیربکس CVT درخودروهای چینی

مزایا

1-کاهش مصرف سوخت و افزایش بهره وری

2-تعویض دنده های نرم تر و رانندگی لذت بخش

3- کاهش وزن خودرو به دلیل کوچکتر و سبک تر بودن این گیربکس نسبت به دیگر نمونه ها

معایب

1-رانندگی کسل کننده و نبودن حس اسپرت در رانندگی در گیربکس های نسل اول

2-محدودیت درشتابگیری های ناگهانی و انتقال گشتاور

3-کمبود تعمیرکار متخصص و مجرب مرتبط با این گیربکس

درمجموعه تعمیرات خودوروهای چینی آپ پلاس صفرتاصد تعمیرات گیربکس خودورهای cvt،vvt،ATتوسط متخصصین مجرب انجام میپذیرد.

 

تعمیرگاه تخصصی خودورهای چینی آپ پلاس

 

برای ارائه مشاوره و تعیر خودرو های چینی با کارشناسان ما در تماس باشین

بهترین تعمیرگاه خودروهای چینی در اراک و استان مرکزی

لینک اینستاگرام شرکت آپلاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *